Kutup Değiştiren AC Motorlar Nelerdir?
Kutup Değiştiren AC Motorlar Nelerdir AC motorların farklı hızlarda çalışması kutup değişimi ile gerçekleşebilir. Statora daha fazla sargı yerleştirilerek ya da her bir sarımdan geçen akımın yönü terse değiştirilerek kutup sayısında değişim sağlanır. Çok kutup seçenekli motorlarda her kutup sayısının gücü aynı gövdedeki tek hızlı motorun gücünün yarısı kadardır.
Kutup değiştiren AC redüktörlü motorlar hareket tahrikinde kullanılır. Kutup sayısı az operasyonlarda hareket hızı yüksek olur. Pozisyonlama için düşük hızlı yüksek pol sayılı sarıma değiştirilir. Bu değişimde motor ataletinden dolayı motor en yüksek devir sayısına ulaşır. Bu faz esnasında AC motor jeneratör gibi çalışır ve yavaşlar. Kinetik enerji elektrik enerjisini dönüşür ve şebekeye geri döner. Bu operasyonun dezavantajı değişim esnasındaki yüksek tork adımıdır. Bu dezavantajın etkisi değişim esnasında alınacak önlemler ile azaltılabilir.
Uygun fiyatı ve güncel gelişimi ile inverter teknolojisi tek hızlı, frekansı kontrol edilebilen motorları kupu değişen motorlara göre birçok uygulamada daha cazip hale getirdi.
Tek Fazlı Motorlar
Tek fazlı motor uygulamanız için iyi bir seçim olacaktır; eğer uygulamanızın çalışması için başlatmada yüksek torka ihtiyacınız yok ise, tek fazlı bir şebekeye bağlı ise ve fazla güç uygulanmayacak ise(<= 2.2 kW). Tipik örnekler; vantilatörler, pompalar ve kompresörler. Burada iki adet temel tasarım farkı bulunuyor:
Bir yandan; klasik asenkron AC motor sadece faza ve nötr iletkene bağlıdır. Üçüncü faz bir kapazitör yardımı ile gerçekleştirilen faz kayması ile oluşturulur. Kapazitör; 120° değil sadece 90° faz sapma oluşturabildiğinden bu tip tek fazlı motorlar karşılaştırılabilir diğer AC motorların gücünün 2/3’ü kadar güç ile ölçülür.
Diğer yandan; tek fazlı bir motor yapabilmek sargıların teknik açıdan uygunluğuna bağlıdır. Üç fazlı sarım yerine iki fazlı sargı yerleştirilir; bunlardan biri ana faz ve diğeri yardımcı fazdır. Bobinler hacimsel olarak 90° olarak dengelenirken aynı zamanda bir kapazitör yardımı ile zamansal olarak da 90° akımlandırılıyor. Böylelikle döner alan oluşuyor. Ana faz ve yardımcı faz arasındaki akım oranları farkı normalde aynı büyüklükteki bir AC motorun 2/3 kadar performans göstermesini sağlıyor. Bir fazlı operasyonlar için tipik motorlar kondansatör motorları ve kapazitörü bulunmayan kutup gölgeli motorlar ya da marş motorları.
SEW EURODRIVE portfolyosu iki tip tek fazlı motor tasarımını da kapsamaktadır; DRK..motorları. İkisi de entegre edilmiş kapazitör ile tedarik edilir. Bu direkt klemens kutusunda olduğu için karıştırıcı etkenlerden kaçınılmıştır. Bir kapazitör ile 45-50% arası bir nominal tork ile çalışma başlatılır.
Tork Motorları
Tork motorları AC motorların sincap kafesli rotoru olan özel tasarımlarıdır. Tasarımlarında; 0 hızında iken kendilerine geri dönüşü olmayan termik hasarlar bırakmayacak kadar akım çekerler. Bu özellik açılan kapılar, nokta ayarlama ve pres makineleri gibi uygulamalara yardım eder; eğer bir pozisyona gelindiyse ve bu pozisyonun güvenli bir şekilde elektrik motoru tarafından bakımının yapılması gerekli ise.
Diğer bir kullanışlı çalışma modu karşı akım frenleme operasyonudur: Dışardan gelen bir yük rotorun, döner alanın dönme yönünün tersine dönmesine sebep olabilir. Döner alan devir sayısını azaltır ve sistemden şebekeye gidecek rejeneratif(kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren) enerji çeker- aynı mekanik bir frenleme olmadan döner frenleme gibi.
SEW EURODRIVE DRM.. ile 12-kutuplu tork motorlarını öneriyor. Bu motorlar boşta oluşan tork ile uzun ömürlü çalışma için termik açıdan tasarlanmıştır. SEW EUODRIVE tork motorları çok farklı taleplere ve hızlara cevap verecek çeşitliliktedir. Çalışma moduna göre üç sınıflandırılmış tork ile mevcuttur.
Bir yanıt yazın